Cum sa alegi un sistem de alarma pentru masina ta

De multe ori ne punem intrebarea daca merita sa investim intr-un sistem de alarma pentru masina. O alta problema apare in momentul in care trebuie facuta o alegere intre diversele modele de alarme existente pe piata. O sa incercam sa clarificam aceste doua subiecte ce tin de securitatea auto si de nevoia de a proteja ceea ce este de multe ori o investitie financiara semnificativa, si de ce nu si emotionala, in ceva ce ne ofera eficienta, libertate si comfort.

Incepand cu primul aspect, cel legat de utilitatea unui sistem de alarma, trebuie precizat de la bun inceput ca scopul lui nu este de a face imposibila efractia sau furtul unui autovehicul. Orice masina moderna vine deja din fabrica cu un sistem anti-furt performant, care la randul lui nu este infailibil dar complica foarte mult „munca” unui hot. Un sistem de alarma adaugat ulterior vine sa completeze aceasta securitate, cu functia importanta de a avertiza in cazul deschiderii neautorizate a masinii.

Astfel se limiteaza foarte mult perioada de timp in care raufacatorul poate interveni nestingherit asupra masinii, incercand sa fure bunurile aflate in aceasta sau chiar sa inlature sistemele de protectie si sa o porneasca. De asemenea prin avertizarea sonora si luminoasa se va atrage imediat atentia celor din jur si vor creste sansele ca hotul sa fie prins asupra faptului.

In concluzie se poate spune ca un sistem de alarma auto este in primul rand un factor de preventie, descurajand un potential infractor sa se apropie de masina sau sa forteze patrunderea in habitaclu, dar si un mod de avertizare foarte eficient in cazul in care cineva incearca totusi sa deschida masina.

Cat despre modele de alarme auto disponibile pe piata, recomandarile sunt in principal pentru un sistem cat mai fiabil care sa ofere o protectie adecvata a masinii, fara sa devina la randul lui o problema in sine prin declansarea unor alarme false si deranjarea vecinilor, sau in cazuri extreme chiar blocarea masinii si imposibilitatea dezarmarii acestuia.

Un alt element extrem de important este calitatea montajului / instalarii sistemului de alarma, acest lucru fiind de multe ori mai important decat alarma in sine. Fara un montaj adecvat aceasta fie nu va functiona corespunzator fie nu va indeplini parametrii de functionare intentionati de catre producator. Astfel un sistem de alarma auto de calitate dar instalat necorespunzator este posibil sa functioneze mai prost decat un sistem de alarma mai putin performant.

In acelasi spirit recomandam alegerea unor modele de alarme auto comercializate de instalatori sau magazine specializate; un sistem de alarma cumparat dintr-un super-market desi poate parea pe moment o afacere buna, insa prin calitatea si performantele modeste poate reprezenta mai degraba o sursa de probleme pe termen lung. Un alt aspect cel putin la fel de important legat de sistemele de alarma no-name este lipsa uneori completa a suportului tehnic sau de service. Astfel in cazul defectarii sistemului de alarma, in special dupa expirarea perioadei de garantie, singura posibilitate existenta va fi inlocuirea completa a acestuia.

Nu voi mentiona sau recomanda aici nici un brand anume pentru a va lasa libertatea deplina de alegere; daca alegeti sa apelati la o firma specializata pentru montajul unui sistem de alarma, vi se va recomanda cel mai probabil o solutie cat mai fiabila si compatibila cu masina dumneavoastra, avand in vedere ca ei vor asigura pe viitor atat suportul tehnic cat si mentinerea sistemului de alarma auto in parametrii corecti de functionare. In ceea ce priveste functionalitatea, optiunile si senzorii suplimentari care se pot adauga pentru a mari protectia oferita, vom aborda toate aceste aspecte intr-un articol viitor.

 

 

Lasă un răspuns

Inapoi sus
X
×