accesorii alarme auto

Accesorii si senzori destinate sistemelor de alarma auto

Majoritatea sistemelor de alarma, mai ales cele din categoria de pret mic-mediu vin in configuratia standard cu o gama ceva mai redusa de senzori si accesorii, insa aceasta nu inseamna ca nu putem imbunatati semnificativ performantele sistemului de alarma prin adaugarea, la momentul instalarii sau ulterior, a unor module optionale.

Adaugarea unui senzor suplimentar poate creste capacitatea unui sistem de alarma auto de a detecta o game extinsa de evenimente; astfel se pot detecta incercarile de efractie prin spargerea geamului, ridicarea masinii pe cric in vederea furtului rotilor, sau chiar apropierea excesiva de habitaclu in cazul tentativei de furt a glinzilor.

Pentru fiecare dintre aceste tipuri de risc au fost dezvoltati in timp o serie de module si senzori specializati, a caror functii si caracteristici le vom prezenta pe scurt in continuare.

Unul din cel mai intalniti si utilizati senzori, foarte cautati si frecvent solicitati mai ales in trecut, este senzorul de perimetru. Acesta functioneaza pe un principiu oarecum similar radarului, prin proiectarea unui camp electromagnetic in interiorul si in exteriorul masinii; in momentul in care senzorul detecteaza o variatie a acestui camp din spectrul microundelor cauzata de trecerea unui obiect, se declanseaza un semnal de preavertizare sau se declanseaza alarma in functie de cat de aproape s-a realizat detectia. In timp ce zcest timp de senzor este foarte util pentru a descuraja evenimente precum furtul oglinzii sau vandalizarea, in timp a devenit mai putin utilizat din cauza locurilor de parcare tot mai aglomerate si a detectiei inevitabile a unor simpli trecatori.

Un alt senzor foate eficient in detectarea patrunderii in autovehicul, chiar si prin spargerea silentioasa a geamului, este senzorul ultrasonic sau volumetric. Acesta functioneaza cu ajutorul ultrasunetelor ce sunt emise si receptionate de o pereche de senzori care se monteaza in interiorul masinii. Cand un obiect se deplaseaza sau patrunde in interiorul masinii, chiar si printr-un geam lasat deschis, se va declansa alarma. Este un tip de senzor mai putin utilizat datorita instalarii ceva mai dificile dar foarte eficient in protectia masinii atunci cand este montat si reglat corect.

Senzorul de inclinare sau anti-inclinare, este destinat detectiei oricarei modificari in pozitia masinii, fiind eficient in special in cazul tentativelor de furt al rotilor sau de tractare a masinii. Sensibilitatea acestuia este destul de mare, o modificare a pozitiei masinii cu doar 2-3 grade declansand alarma.

Senzorul de geam spart este destinat, asa cum spune si numele, detectiei tentativelor de efractie prin spargerea geamului. Acesta detecteaza prin intermediul unui microfon zgomotul specific spargerii geamului, si prin filtrarea si interpretarea acestuia cu un microprocesor se declanseaza alarma. Eficienta acestuia, ca si in cazul altor tipuri de senzori, este determinata foarte mult de un reglaj corect, acesta fiind critic pentru a evita alarmele false cat si detectia in cazul evenimentelor reale.

In cadrul modulelor si accesoriilor suplimentare care se pot adauga la un sistem de alarma, merita mentionata sirena cu back-up. Aceasta sirena contine si un acumulator intern care permite continuarea emiterii sunetului de avertizare chiar si in conditiile in care hotul deconecteaza bateria masinii sau taie firele sirenei. O sirena back-up mareste eficienta alarmei auto, aceasta devenind mult mai greu de neutralizat. De asemeni merita mentionate aici si indicatoarele luminoase suplimentare electro-luminiscente cu led sau neon, cu rol in avertizarea si descurajarea potentialilor hoti.

senzor de geam spart
senzor de geam spart
senzor de perimetru
senzor de perimetru
indicator electro-luminiscent
indicator luminiscent
senzor anti-inclinare
senzor anti-inclinare
senzor ultrasonic
senzor volumetric

Lasă un răspuns

Inapoi sus
X
×